Varo kun liikut

 

Yhtä hyvin Suomessa kuin muuallakin pitää varoa, missä liikkuu:

Älä pue päälle arvokoruja, kun liikut ulkona.

Älä ole liian avulias ventovieraille.

Älä päästä ketään puolta metriä lähemmäksi itseäsi, etenkään kadulla.

 

Paikallisella poliisilla on numero, mihin voi välittömästi soittaa, mikäli joutuu varkauden tai väkivallan uhriksi. Numero on 091.

 

Englantia puhuva Poliisi vastaa numerosta 902 102 112.

ICE ja hätänumerot -osiosta kannattaa tulostaa mukanansa kuljetettava pieni hätäsanasto espanjaksi.

 

Las Palmas on erittäin turvallinen paikka talvehtia ja asua verrattuna manner-Espanjan aurinkorannikon kaupunkeihin, jossa ryöstön yhteydessä voi tulla tapetuksi. Etenkin illalla ja yöllä jalan liikkuminen on uhkapeliä tietyissä kaupunginosissa, myös Las Palmasissa.

 
Mikäli viet kotimaan kännykkäliittymän mukanasi Espanjaan, kannattaa olla ennen matkalle lähtöä yhteydessä kännyliittymäsi palveluntarjoajaan, jotta tietyt liittymän estot ovat varkaustapauksessa päällä, jotta ei tule varkaustapauksessa yllätyksenä hurjan iso kotimaan mobiililaitteen puhelinlasku! Yle uutisoi tarkemmin ongelmasta: yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/30/varas-vei-puhelimen-espanjassa-laskua-15-000-e-muutamassa-tunnissa
 

Osa nuorista rantakatu Paseolla pukeutuu miellellään huppareihin ja ovat jaloistaan melkoisen nopsakoita. Nämä hupparit pään yli vedettynä juoksevat ohitse ja nappaavat melko helposti mukaan melkein mitä vaan, jos et ole tarkkana! Kaduilla saattaa joku näppäräsorminen seurata kävellen takanasi, esimerkiksi kartta kädessä ja taitavasti avata selkäreppusi huomaamattasi. Mikäli selkäreppusi sisältää jotain arvokasta, kuten rahaa tai passin, niin todenäköisesti ne ovat kadonneet. Saarilla työttömyysaste on huiman paljon korkeampi kuin mantereella ja siten rahan saaminen elämiseen kiven alla. Kun joissain talouksissa kukaan ei ole töissä, niin aamuisin lähdetään ansioon kaduille. Kaupat, turistit ja muut eksyneet ovat kohde. 

 

Kannattaa olla myös tarkkana kun maksaa ostoksia kaupoissa. Käytännössä koettua, että esim. Postissa saatetaan antaa vaihtorahaa vähemmän takaisin. Samoin busseissa saatetaan 'laskea' vaihtoraha väärin.

 

Huomaa myös, että henkilöt, jotka istuvat kauppojen ja ostoskeskusten edessä kerjäämässä, kuuluvat epämääräisiin ammattimaisiin 'kerjääjäryhmittymiin', ja siten eivät kuuluu niihin paikallisiin köyhien ryhmiin, jotka joutuvat kärsimään nykyisestä talouskriisistä. (Tekstiä lainattu kääntäen Palmblad-lehden numerosta 2-2012)