Internetin käyttöoikeus kerholla vain jäsenillä

 

Kerhon verkkoyhteyden käyttö on tarkoitettu vain jäsenmaksunsa maksaneille jäsenille. Jäsenillä on kirjastossa lainattavissa pientä maksua vastaan kannettava tietokone. Koneen saa kuittausta vastaan kirjaston aukioloaikana ja maksu suoritetaan kirjastoon lainan päätyttyä, viimeistään kello 14. Konetta saa käyttää vain Suomi-Kerhon alakerrassa.

Selaimena on Crome tai Internet Explorer. Muita ohjelmia kirjaston lainakoneessa on Skype ja LibreOffice. Koneeseen ei saa asentaa mitään omia ohjelmia. Erilaisten p2p-palvelujen käyttö on myös kielletty.

 

Koneen USB-porttiin voi kytkeä oman muistitikun, johon voi tallentaa omia tiedostoja. Kirjastossa on myös mahdollisuus tulostaa pieni määrä kopioita. Kopiot maksetaan erikseen.

 

Jäsenet voivat käyttää myös omia laitteitaan ja kytkeytyä nettiin kirjaston aukioloaikana maanantaista torstaihin kello 10-14.Tämä käyttö on maksutonta, mutta käyttö on aina kuitattava.

___________________________________________________________________

Hintasuhteeltaan paras tapa käyttää internettiä Gran Canarialla on hankkia kiinteä laajakaista adsl, dsl, valokuitu- tai kaapelimodeemilla. Ono, Vodafone, Movistar, Orange, Masmovil, Mimobile, Jazztel ja muut vastaavat myyvät mielellään kiinteitä laajakaistayhteyksiä, mikäli omaat residenssin ja espanjalaisen pankkitilin. Mikäli kiinteä laajakaista ei ole mahdollinen, niin kännykkäoperaattorit myyvät USB-porttiin kytkettävää päätelaitetta eli ns. 'mokkulan' tai Wifi 'mokkulan' 3G-routerin. Mokkulan kautta toimivan Internetin tiedonsiirtomäärät ovat kuitenkin rajallisia, esim 1, 5 tai 10 Gigaa ja joillain kännykkäoperaattoreilla enemmänkin. Teoreettinen suurin siirtonopeus 3G-mokkulalla on vähän yli 7 Megaa, mutta käytännössä 1-3 Megaa riippuen paikasta ja rakennusten seinien aiheuttamista radiosignaalien vaimennuksesta. Wifi-routerin jakamaa nettiä pääsee käyttämään useampikin laite yhtäaikaa tabletteja myöden. Hinnat vaihtelevat paljonkin eri kännykkäoperaattoreiden kesken, mutta tällä hetkellä Fuengirolassa toimiva MiMobile myy markkinoiden edullisimmat USB-mokkulaliittymät. Parasta on, että kuukausiveloituksen voi laittaa kesäksi tauolle ja jatkaa sitten myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, soittamalla Masmovilin skandinaaviseen asiakaspalveluun, numero löytyy myös sivuilta: www.mimobile.es Mikäli omaat Masmovil-kännynumeron, niin pikavalintanumero on 2373, josta valitaan vaihtoehto 6, jolloin voi puhua suomea ma-pe klo 9-17, muista liittymistä soitetaan numeroon 911783610. Asiointi onnistuu suomeksi myös sähköpostin kautta osoitteessa terve(ät)masmovil.es Omaan mokkulaan 5Gt paketilla APN-asetus Masmovililla on masdatos ja käyttäjätunnus masmobil.

 

Olet varmaan huomannut että tv-mainoksisa kaupataan nyt 4G-yhteyksiä mobiililaitteisiin ja tietokoneisiin, joten nyt pitää tarkentaa, että se vanha 3G-mokkula ei kykene 4G-nopeuksiin. Uusi mokkula tai Wifi-router pitää siis olla, jos haluaa 4G-nopeuksista nauttia.

 

Käytännössä koettua: Ehkä omistat oman mukana raahattavan tietokoneen, jossa on esim. Windows Vista ja olet siinä onnistuneesti käyttänyt esim. Suomessa USB-nettimokkulaa. Kaiken lisäksi olet ottanut tietokoneen akun pois, jotta sen kantaminen olisi kevyempää. Olet siis saattanut saada ongelman tullessasi tänne. Olet ehkä ostanut paikallisesta puhelinkaupasta Prepaid USB-mokkulan. Tämä uusi espanjalainen Vodafone-, Orange- tai minkä muun tahansa edustajan mokkula ei sitten suostukaan toimimaan Vista-koneesi kanssa. Tämä johtuu siitä, että akku suojaa konetta sen sekaisin menemiseltä sähköjen kadotessa ja edellisen USB-mokkulan vanhat asetukset estävät uuden mokkulan toimimisen. Ainut yksinkertainen tapa korjata ongelma on palauttaa kone tehdasasetuksiin. Muutoinkin Vista on syytä päivittää vähintään Windows 7:ksi, jollei jopa Windows 8:ksi, jotta Vistan tuomilta ylimääräisiltä aikaa vieviltä ongelmilta vältytään.

 

Windows 7 sisälsi Mediacenter-ohjelmiston, Windows 8 ei, mutta Mediacenter ohjelman voi Win8Pro-versioon ostaa netistä luottokortin kera. Windows 8 ei sisällä mahdollisuutta toistaa DVD-elokuvalevyjä, mutta sellainen ilmainen ohjelma kuten VLC osaa myös DVD-toiston. Windows 8 sisältää ilmaisen oman virustorjunnan, joka on osoittautunut melkoisen tehokkaaksi ja on aina aktivoitu sekä ajan tasalla kunhan vain välillä näyttää nettiä Win8 koneelle, niin hoituu tietoturvakin kuntoon automaattisten päivitysten kera! Microsoftin sivuilta voi ladata ilmaiseksi myös vanhempiin Windows(XP,Vista,Win7) koneisiin security Essentialsin. XP tietoturvatuki tosin loppuu huhtikuussa 2014.

Las Palmas kaupunki tarjoaa ilmaisen langattoman Wifi-netin LPGC, joiden tukiasema löytyy seuraavista paikoista: 

Playa de Alcaravaneras
Playa de las Canteras
Parque de San Telmo
Parque de Santa Catalina
Parque de la Mayordomía
Parque de las Rehoyas
Parque del Canódromo
Parque de Juan Pablo II
Parque Doramas
Parque Castillo de la Luz
Plaza de la Música
Alameda de Colón
Plaza de la Rana
Cementerio de San Lázaro
Plaza de Santa Ana
Parque Romano
Campo de fútbol Batán
Edificio Metropole (Ayuntamiento LPGC)
Biblioteca La Isleta
Biblioteca Alcaravaneras
Biblioteca Pepe Damaso
Biblioteca Isabel La Católica
Biblioteca Dolores Campos
Biblioteca Calvo Sotelo
Biblioteca San Juan
Biblioteca Nestor Alamo
Biblioteca Josefina La Torre
Biblioteca Champsaur
Avda. Mesa y López.

Ilmainen käyttö vaatii ensimmäisellä kerralla Wifin kautta rekisteröitymisen, johon tarvitaan etu- ja sukunimi, kansallisuus & passin numero, syntymäaika, kännykkänumero, sähköpostiosoite, oma salasana jne. Mikäli yrität rekisteröityä España-valinnalla, vaaditaan passin sijaan NIF-numero, NIE-numero ei käy. Linkistä www.met-laspalmas.com löytyy espanjan- ja englanninkielinen rekisteröintisivusto hintoineen, jos haluaa ilmaisen perusnopeuden 256 kBps lisäksi lisää nopeutta. On huomattu myös, että ilmainen verkko on ajoittain ruuhkainen ja jokainen listassa lueteltu tukiasema ei aina vastaa. Alla oleva oheinen kuva kertoo tällä hetkellä lisänopeuden lisämaksut: